De doos van Linda de Mol

Het fenomeen damesbladen is aan mij niet besteed. En dat terwijl ik toch een wijfje ben. Met Jan kan ik niks. Met Wendy niet. En Chantal vind ik ronduit sneu. Het tijdschriftenrek in de supermarkt puilt uit van inwisselbare zomeredities.

 

LINDA. is de grootste in zijn soort. Het blad wil ‘stoer, tegendraads, en waar het kan controversieel’ zijn aldus de Sanoma-uitgeverij. Kortom, LINDA met een Punt.

 

Nu begrijp ik een heleboel niet in dit leven, maar mag ik even een punt maken van het feit dat Linda de Mol als ultieme personificatie geldt van LINDA met een punt? De brave de Mol wil ook een beetje stout lijken?

 

Stout is De Mol niet. Van geen kanten. Wel stom. In de met-de-hele-familie-rond-de-buis-tv-programma’s die ze maakt wordt er veel gelachen. Dat doet het goed in Hollandse huis- quizzen. Als je de doos van Linda opent dan verspreid zich de lekker-lachen-dope onder 2,3 miljoen raszuivere Hollanders die op zoek zijn naar hun identiteit. Linda zelf lacht nog het meest. Om ons, denk ik wel eens.

 

De Mol, de koningin van Hollandse niet-nadenken-TV. Haar broer de koning. Een incestueuze televisieverbintenis. Haar smoeltje prijkt iedere week regentesk op de voorpagina van de LINDA.. Filler-bespoten en blond.

 

Wachtend in de kassarij bij Dirk moet ik er tegen aankijken. Ik haal regelmatig alle exemplaren uit het vak en verstop ze achter de tieten van Nieuwe Revu, de KNIP-editie voor grote maten, of achter een Historisch Nieuwsblad-editie over gruwelijke nazipraktijken. Zodat ze nooit worden gevonden. Soms verstop ik een exemplaar in het lekmandje van de verse sinaasappelsap-automaat. Linda´s lachende en gelifte gezicht vol in het fruitzuur.

 

Stout. LINDA. portretteert hooguit een zelfbewuste hoogopgeleide escort-girl of een bloedmooie doch besneden, politiek vluchtelinge die “heel gelukkig is met Nico omdat hij zo lief is in bed”. Onder deze journalistieke pretenties schuilt enkel en alleen escapisme. Nimmer verslag van een lelijke hoer van 16 jaar uit de Oekraïne of een interview met een illegaal die vanwege de armoe in zijn land is vertrokken maar verder niks te bieden heeft.

 

LINDA. toont aan dat de vrouw het minderwaardige geslacht is: ijdel en prooi voor influence-kuttie’s met onwetenschappelijke meningen over Gluten of Carbs (noemzeverdommekoolhydraten). Ik zou graag deze wijfjes hun stemrecht willen ontnemen.

 

Als ik, de volgende dag, natte Linda uit het lekmandje verwijder en zij met haar zure blik mij aankijkt, bedenk ik me dat Linda stiekem zich gewoon door haar partner wil laten vastbinden in het weekend. Gewoon; om zich nog een beetje mens te voelen.

 

Vol mededogen leg ik haar dan in mijn winkelwagen.

Download
Aflevering 1 De doos van Linda.mp3
MP3 Audio bestand 5.6 MB

Reactie schrijven

Commentaren: 0