Allerheiligen: over poep en de weg naar geluk

Allerheiligen vieren op de eerste november is kijken naar een plastic Shiva lampje in je eigen, overvolle rariteitenkabinet, terwijl warme winterpantoffels niet verraden dat het buiten 7 graden is. 

 

Shiva’s haar in lokken. Zwart. Vier armen en vier benen. Op de kop getikt.  Voor een euro wat zielsgeluk. Het elektrische snoer uit koloniale tijden. Een verloopstekker is noodzakelijk. Roze, glimmende wangen sprankelen in het oranje-gouden licht. Daarboven koolzwarte ogen. Zijn het pretoogjes of word ik veroordeeld door deze blik? Dat weet je bij heiligen nooit. 

 

Rechts daarvan een beeltenis van een vrouw, een man, en een kind. Blauw, rood en goud. Het lijstje van de kringloop. Het gelukkige gezinnetje is uit een oud tijdschrift gerukt. In Hindi geschreven letters doen vermoeden van een advies over de weg naar geluk. Onleesbaar helaas.

 

Voor links de fluwelen, purperen bursa. Parochie en pastoor onbekend. Geen corporale meer te bekennen. Gouden kruis met de machine geborduurd overspant het gehele paars fluwelen oppervlak. Blijven kijken is gemakkelijk. Geïnspireerd worden door zoiets tastbaars.  

 

Geluksolifant Ganesh heeft er duidelijk zin in. Zijn lange slurf kronkelt van plezier om zijn buikige lijf. Groen gebakken en grappig. Ganesh is leuk. 

 

Daarboven een plastic Boeddha. Boeddha is grappig. In zijn dikke buik steekt een wierookstokje en ook uit zijn lange oor. Ganesh en walmende Boeddha: geloven is lachend je dikke buik tonen. 

 

Rechtsachter Ganesh een oranje plastic kan met schroefdeksel. Een liter heilige rivier. In Indiase pelgrimsoorden worden ze met bosjes verkocht. Opdat de zieken aan het thuisfront bij terugkeer kunnen genezen. Het water zit vol met fecaliën weet de toerist. Duizenden kilometers is het gereisd: langs douaniers, herdershonden en NS-conducteurs. Geen drugstesten, geen lekkages. Nothing to declare. En nu staat het hier. Wachtend op een moment dat het nodig zal zijn. 

 

In de schaduw van de oranje kan staat Maria. Bij Maria vind je troost. Haar blauwe kroon is een schroefdop. Als de dop verwijderd wordt van de in plastic gegoten Lourdesfles, kan deze gevuld worden met helend water. Anders dan de Indiase, want vermoedelijk zonder poep. Gefilterd door keurig gesubsidieerde Zuid-Franse waterzuiveringsbedrijven heeft dit water zijn weg gevonden naar een van de honderden kranen links naast de grot. Maria is en blijft Onbevlekt. 

 

Fabricaten voor heiligen en rituelen. De wereld is er vol van. De mens is meester in het verbeelden en vermarkten van goden en heiligen. Thuis in de vitrinekast een Efteling voor ongelovigen. Maar ook in het sprookjesbos kun je uren dwalen en je verwonderen. Goede sprookjes behouden altijd hun marktwaarde.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0